Cranio Scaraal Therapie

" Een cranio-sacraalbehandeling is een unieke ervaring. Het veroorzaakt ontspanning op een heel diep niveau en nodigt het lichaam uit om weer helemaal in balans te komen. "

Diepe ontspanning en herstel door Cranio-Sacraaltherapie

Daardoor is het een heel effectieve aanpak van veel klachten en aandoeningen. En zeker als je gevoelig bent, is het helemaal een aanrader om eens kennis te maken met deze zeer respectvolle manier van aanraken en behandelen. Wees niet verbaasd van de diepe effecten doordat de lichaamskrachten in werking worden gezet. Na de behandeling werken die effecten in je lichaam door als soort een domino-effect. Soms kunnen klachten dan ook even erger worden, zoals bij homeopathie. Na dit zelfregulerende proces zal verbetering en ontspanning optreden.

Het cranio-sacrale systeem

Het cranio-sacrale systeem van het lichaam bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van de schedel (cranium) en wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel. Het ritme van het hersenvocht wordt gecreëerd door een pompsysteem diep binnenin de hersenen. Dit is een uniek ritme, dat zich uit als een uitdijende en inkrimpende golf die overal in het lichaam voelbaar is. Door met het ritme mee te gaan en lichte druk op het systeem uit te oefenen, wordt de elasticiteit bevorderd en ontstaat er ruimte. Op deze manier wordt het lichaam uitgenodigd zich helemaal te ontspannen. Tijdens de behandeling kan een stillpoint optreden. Dat is een korte periode waarbij het ritme vrijwel stil ligt en het denken wordt stopgezet. Dit betekent herstel op een heel diep niveau. Ook tijdens de slaap kent het lichaam ‘stillpoint’-momenten.

Bij cranio-sacraaltherapie krijgt niet alleen de klacht aandacht, maar vooral de oorzaken ervan. Een onderdeel van het cranio-sacrale werk is Somato Emotional Release. Daarbij wordt een lang bestaande blokkade, met een oorzaak op emotioneel vlak, aangepakt door daarmee als het ware ‘in gesprek’ te gaan.

Deel deze pagina

Volg ons opWat kan behandeld worden?

Omdat Cranio-Sacraaltherapie het zelfherstellend vermogen van het lichaam krachtig stimuleert, is het soort klachten dat behandeld kan worden zeer divers. Om een paar voorbeelden te noemen:

 • Hoofdpijn
 • Migraine
 • Dyslexie
 • Whiplash
 • Slaapstoornissen
 • Nek- en schouderklachten
 • Chronische vermoeidheid
 • Rugklachten
 • Bekkeninstabiliteit
 • Oorsuizingen
 • Stress
 • Huilbaby’s
 • Hyperactiviteit
 • Lusteloosheid

Herkent u een van deze klachten?

Cranio-Sacraaltherapie stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Cranio-Sacraal Biodynamics

Een nieuwe ontwikkeling is de biodynamische vorm van Cranio-Sacraaltherapie. Deze is niet totaal anders, maar geeft een verdieping van de al bestaande therapie en werkt vooral op het niveau van celherinneringen. Dat wil zeggen dat je ergens last van kunt hebben, maar dat er lichamelijk geen oorzaak (meer) van te vinden is. Hoewel gangbare cranio-sacraalbehandelingen ook met een stillpoint werken, staat deze bij de biodynamische vorm centraal. Een stillpoint is het moment dat het cranio-sacrale ritme even stil valt, het is een soort ‘resetten’ naar de oorspronkelijke en juiste situatie.

Achtergronden

Cranio-Sacraaltherapie is ontstaan vanuit de osteopathie. De Amerikaanse osteopaat W.G. Sutherland ontwikkelde in 1940 de eerste technieken en J. Upledger ging er in de jaren ’70 mee verder. Vanaf 1985 is de ontwikkeling zelfs explosief te noemen. Door de opvallende resultaten en nieuwe technieken is cranio-sacraaltherapie tot een zelfstandige therapievorm uitgegroeid. De laatste jaren wordt, met name in Amerika, gewerkt aan het verzamelen van wetenschappelijk onderzoek om de erkenning van deze therapie binnen de reguliere medische wereld te ondersteunen.